تنبلی چشم کودکان
دسته بندی : بیماریها و صدمات

کلیپ های مرتبط










تنبلی چشم کودکان بسیاری از پدر و مادرها فقط در ایام مهرماه وضعیت چشم بچه خود را بررسی میکنند درحالیکه باید از ابتدای تولد به بررسی وضعیت چشم کودک خود اهمیت بدهند تا درصورتیکه مشکلی در سیستم بینایی وجود داشت بهموقع آن را درمان کنند. تنبلی چشم کودکان
تنبلی چشم کودکان
کودک آنلاین: بسیاری از پدر و مادرها فقط در ایام مهرماه وضعیت چشم بچه خود را بررسی میکنند درحالیکه باید از ابتدای تولد به بررسی وضعیت چشم کودک خود اهمیت بدهند تا درصورتیکه مشکلی در سیستم بینایی وجود داشت بهموقع آن را درمان کنند.
تنبلی چشم یکی از انواع اختلالات بینایی است که براثر آن در یکچشم بهظاهر سالم، کاهش دید مرکزی به وجود میآید. در این حالت، گرچه ساختمان ظاهری چشم سالم است، اما دید چشم حتی با استفاده از عینک هم کامل نمیشود.
وقتی تکامل بینایی دریکی از چشمها طبیعی و در چشم دیگر غیرطبیعی باشد، چشمی که بینائیاش تکامل پیدا نکرده، مبتلا به ضعف بینایی شده و بهتدریج تنبل میشود. در حدود 2 تا 3 درصد از کودکان دچار تنبلی چشم میباشند که بهترین زمان برای درمان و اصلاح آن دوران نوزادی و اوایل کودکی است. در بعضی از کودکان یک چشم و در بعضی دیگر دو چشم بهصورت همزمان تنبل میباشد.
علت تنبلی چشم در کودکان
تنبلی چشم معمولاً به سه علت عمده در کودکان ایجاد میشود:
- انحراف چشمها
تنبلی چشم اغلب به دنبال استرابیسم روی میدهد. در استرابیسم یا انحراف چشمها، کودک برای فرار از دوبینی، از چشمی که بینایی بهتر دارد، استفاده میکند و درنتیجه چشمِ منحرف، تکامل نمییابد و تنبل میشود (درواقع انحراف چشم یا لوچی باعث ایجاد دوبینی شده، درنتیجه تصویر واضحی روی شبکیه تشکیل نمیشود، بنابراین مغز برای حذف دوبینی، تصویر چشم منحرف را حذف کرده و تنبلی چشم ایجاد خواهد شد).
- ضعف بینایی (عیوب انکساری)
ضعف بینایی شامل دوربینی، نزدیکبینی و آستیگماتیسم در یکچشم یا هر دو چشم است که اغلب با تجویز عینک قابل اصلاح میباشند. در این حالت تمام فشار برای دیدن بهتر روی چشم سالمتر و قویتر متمرکز میشود و چشم ضعیفتر تنبل میشود. همه انواع عیوب انکساری میتوانند تنبلی ایجاد کنند ولی بیشتر از همه دوربینی، بعد آستیگماتیسم و بعد نزدیکبینی در ایجاد این مشکل نقش دارند. درواقع چشم به دلیل مشکل دوربینی دچار تنبلی میشود. زمانی که تنبلی چشم ناشی از عیوب انکساری باشد تشخیص آن مشکل است، زیرا کودکان بهراحتی توسط چشم دیگر میبینند و کمبود دید در چشم بیمار را جبران میکنند.
- عوامل مسدودکننده مسیر بینایی
برخي بیماریهای چشمي مانند آبمروارید (کدر شدن عدسي طبيعي چشم)، کدورت قرنيه يا زجاجيه و افتادگي پلک (که جلوي چشم را گرفته باشد) ممکن است به تنبلي چشم منجر شود. غالباً اين حالت شديدترين نوع تنبلي چشم است.
تشخیص تنبلی چشم
درمان تنبلی چشم
برای اصلاح تنبلی چشم، باید استفاده کردن از چشم ضعیفتر را به کودک یاد بدهیم. این کار با قرار دادن پوشش بر روی چشم قویتر به مدت چند هفته و یا چند ماه قابل انجام است. این شیوه مؤثرترین روش برای درمان تنبلی چشم است .حتی وقتیکه تنبلی اصلاح شد ممکن است بهمنظور جلوگیری از برگشت آن، استفاده از پوشش بر روی چشم سالم برای مدتها ضروری باشد. در موارد خاصی بر اساس تشخیص پزشک، بهجای بستن چشم، میتوان از قطرههای چشمی یا عدسیهای مخصوص که قادر به تار کردن بینایی چشم سالمتر هستند، استفاده کرد. روش دیگر درمان تنبلی چشم، تحریک و فعالسازی چشم مبتلا با روشهای مختلف است که روش «فعال درمان» نامگذاری شده است. این روش فقط در مطب و کلینیک ارتوپتیک قابل انجام است و نیاز به مراجعات متعدد دارد. موضوع مهم دیگر اینکه قبل از درمان تنبلی چشم، درمان مشکلات چشمی زمینهای الزامی است؛ نمونه این درمانها شامل اصلاح عیوب انکساری توسط عینک و درمان آبمروارید با عمل جراحی میباشد.
نکات
- تا قبل از سهسالگی برای بررسی بینایی کودک خود به پزشک مراجعه کنید.
- درصورتیکه سابقۀ خانوادگی ابتلا به انحراف چشم، آبمروارید در دوران کودکی یا بیماریهای جدی چشمی دارید، حتماً برای بررسی وضعیت بینایی کودک خود به پزشک مراجعه کنید.
- بستن چشم کودک و متقاعد کردن او کار راحتی نیست و شما باید با صبر و حوصله این کار را انجام دهید.
تنبلی چشم کودکان