مشکلات تغذیهای کودکان – بخش اول
دسته بندی : تغذیه

کلیپ های مرتبط










مشکلات تغذیهای کودکان تغذیه جنبههای مختلفی دارد که هر کدام از آن میتواند دچار مشکل شود. برخی از کودکان با اختلالاتی بهدنیا میآیند که سبب ایجاد مشکلات تغذیهای در آنها میشود. مشکلات تغذیهای کودکان
مشکلات تغذیهای کودکان – بخشِ اول
تغذیه جنبههای مختلفی دارد که هر کدام از آن میتواند دچار مشکل شود. برخی از کودکان با اختلالاتی بهدنیا میآیند که سبب ایجاد مشکلات تغذیهای در آنها میشود.
مثلاً ممکناست که یک نوزاد در عمل مکیدن و بلعیدن دچار مشکل باشد و برخی از نوزادان نیز دچار مشکل بازگشت غذا بهمری هستند که باعث میشود غذا خوردن برای آنها دردناک بشود.
ممکناست در مناطقی چون صورت، دهان و بدن، حساسیت مفرط لمسی وجود داشته باشد که باعث میشود نوزاد نوک پستان را پس بزند، از خوردن غذاهای دارای بافت اجتناب کند و وقتی غذاهای خاصی بهاو داده میشود دهانش را محکم ببندد و مقاومت کند، یا اینکه او را بغل بگیرند و تغذیه کنند بسیار آشفته شود.
مشکلات هیجانی مانند مشکل در خودگردانی، اختلالات دلبستگی یا مشکل در خودمختاری نیز میتوانند باعث ایجاد مشکلات تغذیهای در کودک شوند. این مشکلات میتوانند از طریق رفتارهایی چون خودداری از غذا خوردن، پس زدن سینه یا غذا و یا سایر مشکلات رفتاری مانند جیغ کشیدن در هنگام مواجه شدن با غذاهای خاص آشکار گردند.
• خودداری از غذا خوردن
مشکلات تغذیهای برخی از کودکان چنان شدید و جدی است که آنها نمیتوانند وزن بگیرند و رشد کنند. این وضعیت بهاصطلاح نارسایی رشد نامیده میشود که میتواند علل مختلفی داشته باشد.
بعضی از کودکان دچار مشکلات پزشکی هستند که جذب غذا را دچار مشکل میکند، مانند بدشکلی مری یا بازگشت غذا از معده بهمری (سوءهاضمۀ اسیدی شدید) که در مشکل رشد آنها نقش دارد؛ برخی دیگر از کودکان دچار مشکلات تحولی هستند که بر توانایی جویدن و بلعیدن درست غذا تاثیر میگذارند.
عجیبترین کودکان آنهایی هستند که هیچ دلیل پزشکی یا رشدی برای نارسایی رشد خود ندارند. احتمالاً این کودکان دچار مشکلات حسی و هیجانی اساسی هستند. صرفنظر از علل وضعیت نارسایی رشد، بهنظر میرسد که بیشتر کودکانی که بهاین وضعیت دچارند و با غذاخوردن مشکل دارند، درنهایت دچار مشکلات هیجانی میشوند.
عمل تغذیه و غذا خوردن کودکان در فضای ارتباطی بین کودک و مراقبش اتفاق میافتد. وقتی که فرآیند تغذیه با کشمکش همراه باشد، کودک یا مراقب او بهاجبار، وارد نبردی میشوند که بهنحوۀ انجام تغذیه مربوط است.
• پرخوری
پرخوری علل گوناگونی دارد. سیستم عصبی برخیاز کودکان کمانگیخته است، بنابراین آنها پرخوری میکنند تا شکمشان را پر کنند و از این طریق احساس تحریک بدنی بهتری داشته باشند.
برخیاز کودکان پرخور نیز سرگرمی و علایق محدودی دارند و بنابراین برای سرگرم کردن خود، بهکارهای آسانی مانند تماشای تلویزیون و خوردن متوسل میشوند.
بعضی دیگر از کودکان بهاین دلیل پرخوری میکنند که نمیفهمند چهموقع سیر میشوند و بنابراین تا زمانی که سر میز یا سفره نشستهاند بهخوردن ادامه میدهند. پرخوری همچنین ممکناست در مواقعی رخ دهد که کودک از پدر و مادرش دور شده و یا بههر دلیلی آشفته، مضطرب یا افسرده است و برای تسکین خود، بهغذا خوردن متوسل میشود.
مشکلات سوخت و سازی و داروهای خاص نیز میتواند منجر بهپرخوری شود. همچنین گرایش خانواده بهداشتن وعدهها یا میان وعدههای مکرر و مصرف غذاهایی با کالری زیاد، میتواند باعث پر وزنی شود.
دلیل پرخوری هرچه که باشد، کودکان چاق اغلب بهخاطر ظاهر خود مورد آزار و انتقاد دیگران قرار میگیرند. درنتیجه آنها اغلب تصویر بدنی مخدوش و اعتماد بهنفس پایینی دارند.
برای کمک بهکودکان دارای مشکلات تغذیهای باید نیازهای خاص والد و کودک را همزمان، در نظر گرفت و متناسب با آن برنامهریزی و اقدام نمود.
منبع: با کودک بدقلق و ناآرام چه کنیم؟
مشکلات تغذیهای کودکان
مشکلات تغذیهای کودکان