افزایش عزت نفس در کودکان - بخش چهارم
دسته بندی : تربیت و روانشناسی

کلیپ های مرتبط










افزایش عزت نفس در کودکان - بخش چهارم از فرزندتان انتظار اشتباه کردن را داشته باشید و بخشیدن را به او آموزش دهید. افزایش عزت نفس در کودکان - بخش چهارم
افزایش عزت نفس در کودکان - بخش چهارم
از فرزندتان انتظار اشتباه کردن را داشته باشید و بخشیدن را به او آموزش دهید.
چرا
اشتباهات بخشی از زندگی هستند. در هر عملی که انجام میدهیم، موضوعی برای اشتباه وجود دارد. اشتباهات فرصتهایی برای یادگیریاند و به ما در جهت رشد، شکلدهی شخصیتمان و نیز ارزش قائل شدن برای موفقیتهایمان کمک میکنند. واقعگرایانه نیست که انتظار اشتباه نداشته باشیم و بچه نیز میدانند چه زمانی اشتباه میکنند.
والدین تمایل دارند تا نیاز فرزندانشان را احساس کنند و مسیری صاف و هموار برای فرزندشان فراهم کنند، اما اگر به فرزندتان فرصت اشتباه نکردن ندهید، او ترسو میشود و تمایل نخواهد داشت که خودش از عهدۀ کارهایش برآید.
زمانی که والدین در همۀ زمینهها از فرزندشان حمایت میکنند، به اعتمادبهنفس و عزتنفس او آسیب میزنند. درنتیجه بچهها بیشازحد وابسته، متمرد و بدون پیشرفت میشوند. ترس از بدون نقص بودن ناشی از این است که مدام به دنبال تأیید شدن از جانب والدین هستند و نیز تصور میکنند قادر نیستند که با انتظارات و الگوهای والدین زندگی کنند.
زمانی که به فرزندتان اجازۀ اشتباه کردن میدهید، به او نشان میدهید که او را پذیرفتهاید و برای او ارزش قائلید و او امنیت دارد. اگر خطر اشتباه کردن را بپذیریم، زندگی مهیجتر و موفقیتآمیزتر خواهد بود.
ما توسط بخشودن دیگران، به فرزندمان بخشش را آموزش میدهیم. ما با بخشش، الگویی از دوست داشتن بدون قید و شرط را به او نشان میدهیم. بخشش، آشکار کردنِ دوست داشتنِ بدون قید و شرط و ابزاری عالی برای تغییر ذهن و قلبمان است.
چطور
کودک نوپا
- بعضی اشتباهات بهتر قابلپیشگیری هستند. بنابراین آموزش توالت رفتن را بهصورت اجباری درنیاورید. منتظر شوید و اجازه دهید بهطور طبیعی رخ دهد. همانطوری که برای غلتیدن، سینهخیز رفتن و راه رفتنش انتظار نکشیدید.
- به یاد داشته باشید که بعضی از اشتباهات کودکان نوپا درواقع به دلیل اشتباه خودتان است. برای مثال، نقاشی کشیدن روی دیوار به این معنی است که شما هنگام استفاده از وسایل نقاشی او را درست کنترل نکردید. اگر اتفاق بدی در منزلتان رخداده، برای مدتی محیط خانه را برای فرزندتان ایمن و بیخطر کنید.
- آگاه باشید که کودک نوپای شما با انجام دادن کارها تجربه کسب میکند و آنها را یاد میگیرد. این عمل در اغلب مواقع بهصورت آزمایش و خطاست تا آزمایش و موفقیت. خطاها موجب میشوند که او سختتر تلاش کند. موفقیتها در او احساس قدرت، مهارت، توانایی، اعتماد و شایستگی پدید میآورند.
به فرزندتان آموزش دهید که برای اشتباهاتش عذرخواهی کند تا بتواند آنها را اصلاح کند و برای چیزهایی که نمیتواند اصلاح کند، معذرت بخواهد و متأسف شود. برای مثال بگوید: معذرت میخواهم که اسباببازیات را برداشتم، معذرت میخواهم که توی حرف تو پریدم.
پیشدبستانی
- این کار وقت و تحمل زیادی میخواهد اما به فرزندتان اجازه دهید تا خودش چیزها را امتحان کند، حتی وقتیکه مکرراً شکست میخورد. تلاشش را تشویق کنید و بگویید: تو واقعاً سخت کار کردی، یادگرفتن آن باید برایت خیلی مهم باشد. این عمل موجب رشد عزتنفسش میشود.
- برای راهنمایی، گوش دادن و بحث کردن همیشه در دسترس فرزندتان باشید.
- بهجای اینکه از فرزندتان بخواهید تا بگویید: از تو و دوستانم به خاطر اشتباهم معذرت میخواهم. این سؤال را مطرح کنید: آیا فکر میکنی، میتوانی کاری کنی تا کمک کند دیگران احساس بهتری داشته باشند؟ یا چهکاری برای بهتر شدن اوضاع میتوانی انجام دهی؟ توجه داشته باشید که عذرخواهی بهتنهایی مفید نخواهد بود بهویژه اگر واقعی و از ته دل نباشد.
- از اصلاح کردن صحبت فرزندتان اجتناب کنید. اصلاح تلفظ یا دستور زبان فرزندتان، او را بسیار حساس میکند. در عوض برای او مجدداً بیان کنید یا بهتفصیل شرح دهید تا بدین طریق بیان سودمند را به او آموزش دهید.
- از نقاشی کردن بهجای فرزندتان خودداری کنید زیرا او میپندارد که کارش تحقیرآمیز است.
شکست بخش مهمی از یادگیری، و درواقع رخدادی آموزندهتر از موفقیت است. زیرا ما در مقایسه با موفقیتها از شکستها بیشتر میآموزیم. شکست میتواند بیشتر از موفقیت موجب بالا رفتن عزتنفس شود. فرزندتان را راهنمایی کنید، اما اجازه دهید اشتباهاتش را مرتکب شود.
سن مدرسه
- به فرزندتان اجازه دهید با پیامدهای تصمیماتش روبهرو شود تا به این وسیله از اشتباهاتش درس بگیرد. برای مثال زمانی که فرزندتان فراموش کرده نهارش را با خود به مدرسه ببرد و شما نهارش را برایش میبرید، او میداند که شما نهارش را خواهید برد و به خودش زحمت نمیدهد و مسئولیتی احساس نمیکند. اگر این کار رو نکنید لازم میبیند که دربارۀ پیامدهای رفتارش آموزش کسب کند.
- فرزندتان را تشویق کنید تا اشتباهاتش را بپذیرد و از آنان برای پیشرفتش استفاده کند. زمانی که مرتکب اشتباهی میشود، او را تشویق کنید تا گامی در جهت اصلاح آن بردارد. بچهها باید اشتباهاتشان را اصلاح کنند تا احساس شایستگی کنند و اعتمادبهنفسشان افزایش یابد.
- هنگامیکه با فرزندتان بازی میکنید، از اینکه او را به برد ترغیب کنید یا اجازه دهید که هر بار او برنده شود، اجتناب کنید. بدین ترتیب او از اشتباهاتش چیزی نخواهد آموخت و قدرتش در پذیرش شکستها در زندگی واقعی پایین میآید.
- از اصلاح کردن تکالیف فرزندتان خودداری کنید. زیرا عزتنفس و اعتمادبهنفسش آسیب میبیند و احساس ناکامی خواهد کرد. معلمان باید اشتباه بچهها را ببینند تا بدانند که فرزندان در چه مبحثی مشکلدارند و آن مبحث را با آنها کار کنند.
- بهجای اینکه راهحل را به فرزندتان بگویید یا به او بگویید کاری را دوباره انجام دهد، در مواقع لزوم عمل اشتباهش را با یک اشاره، نشانه یا یادآوری به او گوشزد کنید.
- فرزندتان را مطمئن کنید که میتواند اشتباهاتش را بپذیرد و آنها را بدون ترس از تنبیه به شما بگوید.
- اجازه دهید که فرزندتان با پول خودش خسارت اشتباهاتش را جبران کند. این کار ممکن است برایش ناراحتکننده باشد، اما راه خوبی است تا از این طریق درسهای ارزشمندی بگیرد.
اشتباه نکردن یا عدم پذیرش مسئولیت اشتباهات توسط فرزندتان موجب میشود فرزندتان بیاموزد که کارها بسیار آسان، بیدغدغه و کسلکننده هستند و موجب اتلاف وقت میشوند.
منبع: عزت نفس سالم
افزایش عزت نفس در کودکان - بخش چهارم