پرورش کودک دلبسته – بخش سوم
دسته بندی : کودکان و خانواده

کلیپ های مرتبط










پرورش کودک دلبسته پدر و مادری که بهنیازهای کودک متعصبانه رسیدگی میکنند، سرانجام، نیازهای خود و همسرشان را نادیده خواهند گرفت و زندگیشان از تعادل خارج میشود. کلید ماندگاری خانواده این است، که تعادل برقرار باشد و مرزهای درست آشکار شوند.
پرورش کودک دلبسته – بخش سوم
6- در بهکارگیری روشهای تربیتی سختگیرانه محتاط باشید
نوزادِ پدر و مادری که نسبت به نیازها و نشانهها حساس است، بیشتر بهاندرزهای نزدیکانش گوش میدهد. اینگونه پدران و مادران از روشهای سختگیرانه و خشک فرزندپروری – که معتقدند باید بر پایۀ برنامهای بسیار منظم با فرزند کار کرد – دوری میورزند؛ زیرا روشهای محدود کنندۀ نگهداری از کودک، میان پدر و مادر و فرزند جدایی میاندازد و باعث میشود پدر و مادر نتوانند شخصیت ویژۀ فرزندشان را بهخوبی بشناسند.
اما گونهای فرزندپروری که بتواند در کودک دلبستگی پدید آورد، باعث میشود پدر و مادر با کودک ارتباط صمیمینری داشته باشند، در حالیکه، روشهای تربیتی سختگیرانه، تنها بر کنترل کودک متمرکز است.
7- برقراری تعادل و حد و مرز
پدر و مادری که بهنیازهای کودک متعصبانه رسیدگی میکنند، سرانجام، نیازهای خود و همسرشان را نادیده خواهند گرفت و زندگیشان از تعادل خارج میشود. کلید ماندگاری خانواده این است، که تعادل برقرار باشد و مرزهای درست آشکار شوند. در این بخش نقش پدر بسیار مه م است.
زمانی که پدر در نگهداری کودک و کارهای روزانۀ خانه مشارکت دارد، مادر هم برای نگهداری و ایجاد آرامش و لذت برای خود و همسرش زمان بیشتری خواهد داشت. برای اینکه بتوانیم تعادل را حفظ کنیم، باید بدانیم چه زمانی به کودکمان نه بگوییم. خواستههای نوزاد با نیازهایش یکسان است، اما کودک نوپا نیاز ندارد هرچه میخواهد، داشته باشد.
پیروی از یک رویکرد بهمعنای پیروی از مجموعۀ قانونها نیست
شاید وضعیت خانوادگی یا بدنی شما اجازه ندهد تمام گزینههای بالا را اجرا کنید، اما بدانید مهم این است که ذهن و قلبتان را برای نیازهای کودکتان گشوده نگه دارید. بدین ترتیب، میتوانید برای خود و کودکتان خردمندانهترین تصمیم را بگیرید. بکوشید منابعی را که در دست دارید، بهخوبی بهکار بندید. بدین ترتیب، همۀ انتظارات کودکتان را برآورده ساختهاید.
این روش نگهداری نوزاد، در واقع همان روشی است، که بسیاری از پدران و مادران، بهطور غریزی انجام میدهند. هفت ابزار آمده در بالا، تنها این غرایز را در قالب واژگان آورده است. پیروی از این ابزارها به پدر و مادر کمک میکند، تا آغاز خوبی داشته باشند؛ اما روشهای فرزند پروری بسیار فردیست و نوزادان نیز آنچنان پیچیدهاند که نمیتوان برایشان روشی خاص را معین ساخت.
بنابراین این گزینهها را مجموعهای ابزار بدانید نه گامهایی که باید برداشته شود؛ زیرا زمانی که آنها را یک گام بدانید، جرات نمیکنید یکی از آنها را انجام ندهید، اما در واقع شما میتوانید از میان این ابزارها یکی را – که کار را برایتان سادهتر میکند – برگزینید.
از اینرو این گزینهها را برای بهاجرا درآوردن روش فرزندپروری بهکار برید، همان روشی که با نیازهای شما و کودکتان هماهنگ است؛ زیرا ما میخواهیم شما با کودکتان رابطۀ خوبی داشته باشید. زمانی که رابطۀ میان شما و کودکتان شکل گرفت و رشد کرد؛ آن چیزهایی را که برایتان سودمند بود، ادامه دهید و آنهایی را که نبود اصلاح کنید. شما و نوزادتان راههای بسیاری را مییابید که میتوانید با آن رابطهتان را بهگونهای بسازید، که هر دو از آن لذت میبرید.
دوران نوپایی: دلبستگی بیشتر
دوران نوپایی از یک تا سه سالگی است. در این دوران کودکان میتوانند به دور خودش بچرخند؛ سینه خیز بروند؛ راه بیفتند؛ بالا و پایین بپرند تا جهان دور و برشان را کشف کنند. درنتیجه، نگهداری کودکان این گروه سنی برای پدر و مادر سختتر میشود.
اما کودکانی که در گذران سال نخست، پرستاری دلسوز و حساس دارند، وقتی به دوران نوپایی وارد میشوند، از دو ویژگی برخوردارند، که زندگی را برای خود و پدران و مادرانشان آسانتر میسازد: اعتماد و دقت و حساسیت بالا. نوپایانی که دارای دلبستگی ایمن هستند، برای احساس دلبستگی ظرفیت بالایی دارند.
حس اعتماد در نوپایان
اگر نوپایان بهدیگران اعتماد داشته باشند، زندگی با آنان آسانتر خواهد بود. بین سال نخست تا سوم زندگی، نقش پدر و مادر – که صاحب قدرتاند- مهمتر میشود. اگر کودک نوپایتان بهمحدودیتهایی که برایش میگذارید، اعتماد داشته باشد، در نقش انسانی قدرتمند، مشکلات کمتری خواهید داشت.
زمانی که هردویتان با هم رابطۀ خوبی داشته باشید، کودک بیشتر امکان دارد محدودیتها را بپذیرد و بهرهنمودهای شما اعتماد پیدا کند، زیرا کودکِ دلبسته به پدر و مادرش اعتماد دارد و میداند نیازهایش را برآورده میسازند، پس با دیدنشان رفتار بهتری نیز خواهد داشت.
احساس اعتماد باعث میشود کودک حرفهای شما را بپذیرد، زیرا نه تنها از سر ناچاری کاری را انجام نمیدهد، بلکه برای انجام دادن آن خودش گرایش دارد.
در گذر دوران نوپایی کودک، نیز میتوانید بهتقویت اعتماد بینتان ادامه دهید. برای این کار باید از رفتارهای او انتظارات معقولی داشته باشید. نوپایان نمیتوانند مدتی طولانی بنشینند و منتظر بمانند. نمیتوانند به چیزهای درون قفسههای سوپرمارکتها دست نزنند.
وقتی کودک را در وضعیتی میگذارید، که از آن تاثیر میگیرد و برایش جالب است، نباید برای شیطنتهایش عصبانی شوید، زیرا خشم شما رابطهتان را خراب میکند.
برای اینکه بتوانید کودکان موفقی داشته باشید، زمانی که میخواهید به سوپرمارکت بروید، او را با خود ببرید و در آنجا با او حرف بزنید و با کمک او مواد غذایی را انتخاب کنید. زمانی که پدر بزرگ یا مادربزرگ از راه دور به دیدن آنان میآیند وادارشان نکنید بهسرعت با پدربزرگ یا مادربزرگ دوستانه رفتار کنند، بلکه به آنان فرصت بدهید تا با این انسانهای دیدنی اما ناآشنا کمکم آشنا شوند. پدر و مادر دلبسته میتوانند دیدگاه کودک نوپایشان را تصور کنند و برایشان احترام قائل باشند.
منبع: دنیای کودکان موفق
پرورش کودکی دلبسته